ESITTELY

Yleistä

Sodankylän kalatalousalue kattaa Kitisen valuma-alueen, Luiron valuma-alueen lukuun ottamatta Lokan tekojärveä ja sen yläpuolisia latvavesien valuma-alueita sekä Ala-Ounasjokeen laskevan Meltausjoen valuma-alueella Unarin, Moulusjoen, Riipijoen, Sotkajoen ja Ulingasjoen valuma-alueet. Suurimmat Kitiseen laskevat järvet ovat Orajärvi (1 098 ha), Kelujärvi (560 ha), Iso Moskujärvi (234 ha) ja Saiveljärvi (218 ha) ja vastaavasti Meltausjokeen laskevat Unari (2 920 ha), Sassalinjärvi (448 ha), Riipijärvi (418 ha), Kukasjärvi (324 ha) ja Syväjärvi (276 ha). Kalatalousalueen joet ovat jokityypiltään turvemaiden jokia, jotka ovat luonnostaan ruskeavetisiä. Alueen järvet ovat pääosin matalia humusjärviä.

Kalatalousalueen vesistä suuri osa on rakennettu. Kitinen on kokonaan allastettu ja sen virtavesielinympäristöt ja vaellusyhteys on menetetty. Luiron latvojen vedet ohjataan Lokan tekojärven ja Vuotson kanavan kautta Kitiseen, minkä vuoksi Luiron valuma-alueen koko on enää alle puolet alkuperäisestä ja sen virtaama on vähentynyt huomattavasti luonnontilasta. Säännöstelemättömiä vesistöjä ovat Kitisen ja Luiron sivuvesien latvat sekä Ala-Ounasjokeen laskevat vesistöt, joista merkittävin on Unari.

Vesien omistus on keskittynyt järjestäytyneisiin osakaskuntiin ja Metsähallituksen hallinnoimiin alueisiin. Kemijoki Oy on luovuttanut sopimuksin kalastusoikeuden hallinnan osakaskunnille ja Metsähallitukselle. Yli 1 000 ha:n laajuisia vesialueita oli vuonna 2020 kahdeksalla vesialueen omistajalla ja ne muodostivat noin kaksi kolmasosaa kalatalousalueen vesipinta-alasta.

Kalatalousalueen rajat on nähtävillä tästä:
Sodankylän kalatalousalueen rajat

Skaalattavan kartan löydät Kalatalouden Keskusliiton sivuilta:
Kartta Suomen kalatalousalueista

Tarkoitus ja tehtävät

Kalatalousalueen tarkoitus ja tehtävät on kerrottu tarkoin Kalatalouden Keskusliiton sivuilla:

Kalatalousalueet ja niiden tehtävät

Sodankylän kalatalousalue toimii edunvalvojana, kalastuksenvalvonnan järjestäjänä, Kitisen yhteislupa-alueen hallinnoijana ja luvanmyyjänä, hoitotoimenpiteiden ja kalastuksen seurantatietojen kerääjänä sekä omistajakorvauksien jakajana vesialueen omistajille.